20 Eylül 2024
Son Dakika Diyarbakır Haberleri
ANASAYFA Ekonomi Siirt fıstığı dünyaya açılıyor

Siirt fıstığı dünyaya açılıyor

Siirt'in Baykan ilçesinde çiftçilikle uğraşan Hamza Keleş, 2000 yılından beri fıstık fidanı yetiştiriyor. Her yıl 1 milyon fıstık fidanı üreten Keleş, Siirt-Baykan kara yolundaki fidanlık alanda fıstık yetiştiriciliğinin gelişmesine ve istihdama katkı sağlıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Siirt fıstığı dünyaya açılıyor

Siirtli Çiftçi Fıstık Yetiştiriciliğine Katkı Sunuyor

Siirt'in Baykan ilçesinde çiftçilikle uğraşan Hamza Keleş, fıstık fidanı yetiştirerek fıstık yetiştiriciliğine önemli katkılar sağlıyor.

Yaklaşık 24 Milyon Fidan Üretti

2000 yılından bu yana fıstık fidanı yetiştiren Keleş, Siirt-Baykan kara yolundaki fidanlık alanında her yıl yaklaşık 1 milyon fidan üreterek fıstık yetiştiriciliğinin gelişmesine destek oluyor.

Bölgesel Olarak Fidan Gönderiyor

Keleş, son dönemlerde Siirt'in yanı sıra Uşak, Manisa, Aydın, İzmir ve Antalya gibi çevre illere de fıstık fidanı göndererek bu bölgelerde de fıstık yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına katkı sağlıyor.

AA muhabirine yaptığı açıklamada Keleş, fıstıkçılığa adadığı ömründen mutluluk duyduğunu belirterek, "Ürettiğim yılda ortalama 1 milyon fıstık fidanı ile bugüne kadar yaklaşık 24 milyon fidan yetiştirdim." dedi.

İlk yıllarda sadece Siirt ve çevresine fidan gönderdiğini ifade eden Keleş, "Uşak, Manisa, Aydın, İzmir, Antalya gibi yerlerde de artık fıstık fidanı dikimi yapılmaktadır ve bu durum kentlerin istihdamına olumlu katkı sağlıyor." diye konuştu.

Keleş, Siirt fıstığının bölge için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, fıstıkçılığın ekonomiye önemli katkılar sunduğunu belirtti ve "Fıstıkçılık zahmetli olsa da kurak arazilerde yetiştirilebilir ve böylelikle köylülerin tarıma dönmesine ve ekonomik olarak güçlenmelerine yardımcı olur." şeklinde konuştu.

Vali Kemal Kızılkaya ve İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan'ın da fıstıkçılığa verdikleri destekten bahseden Keleş, bölgenin kalkınmasının tarım ve hayvancılık alanında gerçekleşebileceğine dikkat çekti ve "Ege'de zeytin, Çukurova'da narenciye varsa, bizim bölgenin olmazsa olmazı fıstıkçılıktır." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yolcu minibüsü ile pikap çarpıştı: 1 yaralı

Yolcu minibüsü ile pikap çarpıştı: 1 yaralı