Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, 2024-2025 Adli Yılı'nın başlaması dolayısıyla Diyarbakır Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Eren, her yeni adli yılın bir öncekini arattığını vurguladı ve bu adli yılın aynı zamanda Dünya Barış Günü’ne denk gelmesi nedeniyle, savaşların, çatışmaların ve şiddet olaylarının son bulacağı bir yıl olması temennisinde bulundu. Eren, "Maalesef ülkede, hukuk ve adalet açısından her yeni adli yıl bir önceki adli yılı aratmakta. Diyarbakır Barosu olarak savaş, çatışma ve şiddet olaylarının karşısında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.
Eren, konuşmasında Tahir Elçi cinayetiyle ilgili mahkeme kararını da eleştirerek, "Geçtiğimiz adli yıl, Diyarbakır Barosu tarafından ayrıca bir utanç yılı olarak hatırlanacaktır. 2015 yılında katledilen Baro Başkanımız Tahir Elçi dosyasında, 9 yıllık isteksiz ve etkisiz bir soruşturma ve kovuşturma sürecinden sonra, yerel mahkemece sanıkların beraatine karar verilmiştir. Bu karar ile cinayetin, hukuk camiasının ve Kürt toplumunun gündeminden düşürülmesinin amaçlandığından hiçbir şüphemiz bulunmamaktadır" dedi.
Yargı Bağımsızlığı ve Hukuk Devleti Vurgusu
Eren, Türkiye’de hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, "Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, yargı kararlarının uygulanmadığı bir yerde hukuk devletinden bahsetmek mümkün değildir. Demokratik bir hukuk devletinde bireyin özgürlüğünün ve toplumsal barışın güvencesi tarafsız ve bağımsız yargıdır" ifadelerini kullandı. Eren, yargının devlet ve iktidardan bağımsız olması gerektiğini vurgulayarak, her türlü ideolojik ve politik müdahalelerden arındırılması gerektiğini belirtti.
Yargı Kararlarına Uygulama Çağrısı
Diyarbakır Baro Başkanı Eren, Anayasa Mahkemesi ve AİHM tarafından verilen kararların uygulanmadığını hatırlatarak, "AİHM'nin Demirtaş ve Kavala hakkında vermiş olduğu ihlal kararlarının uygulanmamasına ilişkin ısrar devam ederken, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkındaki verdiği ihlal kararı da uygulanmamıştır. Anayasa'da tanımlanan hukuk devleti ilkesinden vazgeçilmediyse yargı yetkisini kabul ettiğiniz AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarını derhal uygulamanız gerekmez mi?" şeklinde konuştu.
Eren, Diyarbakır Barosu olarak hukuk mücadelesinden taviz vermeyeceklerini ve adaletin sağlanması için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.