20 Eylül 2024
Son Dakika Diyarbakır Haberleri
ANASAYFA Yerel Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Lisans Bölümüne 12 Yıl Sonra İlk Öğrenci Alımını Gerçekleştirdi

Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Lisans Bölümüne 12 Yıl Sonra İlk Öğrenci Alımını Gerçekleştirdi

YÖK, Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü için 26 kişilik kontenjan açtı. 12 yıl aradan sonra ilk kez öğrenci kabul eden bölüm, Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi için önemli bir adım attı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Lisans Bölümüne 12 Yıl Sonra İlk Öğrenci Alımını Gerçekleştirdi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 12 yıldır atıl durumda olan Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı lisans bölümünün bu yıl öğrenci almasına onay verdi. YÖK'ün kararı doğrultusunda açılan 26 kişilik kontenjanın tamamı doldu ve öğrenciler kayıt işlemlerini tamamlayarak eğitimlerine başladı. Bu gelişme, Kürt dilinin korunması, geliştirilmesi ve sahip çıkılması açısından büyük önem taşıyor.

Sezai Karakoç Edebiyat Fakültesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Aslanoğlu, uzun yıllardır bölümün açılması ve akademik kadronun tamamlanması için mücadele verdiklerini belirterek, "Dicle Üniversitesi, Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi açısından diğer üniversitelerden daha önemli bir yere sahiptir. Bölge genelinde Kürtçe eğitim talebi ciddi boyutlardadır ve Dicle Üniversitesi bu talebe cevap verecek konumda olmalıdır. Diyarbakır’dan birçok öğrenci Kürtçe eğitim almak için başka illere gidiyordu, şimdi bu öğrenciler burada eğitim görebilecekler" dedi.

Aslanoğlu, şu an bölümde resmi olarak iki akademisyenin görev yaptığını ve kadronun genişlemesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. "Doktora veya doçentliğini bu bölümden almış olanlar akademik kadroya dahil olabiliyor. En az üç hoca gerekli ve şu an diğer fakültelerden destek alıyoruz. YÖK kadro açana kadar bu destek devam edecek," şeklinde konuştu.

Kürt Dili ve Edebiyatı lisans bölümünün öğrenci alımına başlaması, bölgedeki Kürtçe eğitim talebine önemli bir yanıt niteliğinde. Dicle Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl, Muş Alparslan ve Mardin Artuklu Üniversiteleri’ne kıyasla bu alanda daha öncelikli bir konuma sahip olarak görülüyor. Aslanoğlu, bölümün büyümesi ve daha fazla öğrenci alımı için umutlu olduklarını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye'nin Beyaz Altını: Ponza Madeni Bitlis Ekonomisine 6 Milyar TL Katkı Sağlıyor

Türkiye'nin Beyaz Altını: Ponza Madeni Bitlis Ekonomisine 6 Milyar TL Katkı Sağlıyor