Türkiye’nin ponza rezervlerinin yüzde 70’lik bölümü, Bitlis’in Tatvan ve Ahlat ilçelerinde yer alıyor. Beyaz altın olarak bilinen ponza, başta savunma, inşaat, tarım, tekstil ve kimya sektörleri olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Ülkemizde Afyonkarahisar, Isparta, Nevşehir, Erciyes ve Bitlis’te çıkarılan ponza, ağırlıklı olarak inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak değerlendiriliyor.
Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Başkanı Servet Avcı, ponza madeninin Bitlis ekonomisi için oldukça önemli bir kaynak olduğunu belirterek, bölgede yaklaşık 25 ponza ocağı ve 47 bims üretim fabrikasının bulunduğunu ifade etti. Avcı, “Ponza rezervinin dünya genelinde yüzde 70’i Türkiye’de, bunun da yüzde 70’i Bitlis’in Tatvan ve Ahlat ilçelerinde bulunuyor. Bölgemizde günlük yaklaşık 2 milyon adet üretim yapılıyor. Ponza, özellikle inşaat sektöründe ısı yalıtımı sağladığı için önemli bir malzeme. Üretilen biriketler Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Gaziantep, Hakkari ve Trabzon’a kadar gönderiliyor” dedi.
Ponza madeni, Bitlis ekonomisine yıllık 6 milyar TL katkı sağlıyor ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ponza’nın inşaat sektörü dışında tekstil, tarım ve kozmetik ürünlerinde de kullanıldığına dikkat çeken Avcı, bu doğal kaynağın bölge ekonomisi için stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.