20 Eylül 2024
Son Dakika Diyarbakır Haberleri
ANASAYFA Gündem Ağrı'nın Kahramanı: Rukiye Gökçe'nin 15 Yıllık Arıcılık Serüveni

Ağrı'nın Kahramanı: Rukiye Gökçe'nin 15 Yıllık Arıcılık Serüveni

Ağrı'nın Yukarı Pamuktaş köyünde yaşayan Rukiye Gökçe, 15 yıldır büyük bir özveriyle organik bal üretiyor. 160 kovanla çalışarak arıcılığın her aşamasını tek başına üstlenen Gökçe, eşinin de takdirini kazandı ve köyün kahramanı olarak anılıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Ağrı'nın Kahramanı: Rukiye Gökçe'nin 15 Yıllık Arıcılık Serüveni

Ağrı'nın en uzak yerleşim yerlerinden biri olan Yukarı Pamuktaş köyünde yaşayan 33 yaşındaki Rukiye Gökçe, 15 yıl önce başladığı arıcılık mesleğinde artık usta bir üretici olarak anılıyor. 2 bin 400 rakımlı köyde eşi Mehmet Gökçe'nin 5 kovanla başlattığı arıcılığı devralan Rukiye Gökçe, devlet desteğiyle kovan sayısını 160’a çıkardı ve bugün tescilli geven balı üretiyor.

Gökçe, arıcılığın zorluklarına rağmen bu mesleği büyük bir tutkuyla sürdürüyor. İlkbahar aylarında başlayan zorlu mesaisi, yaz sonunda kaliteli bal üretimi ile meyvesini veriyor. Şu sıralar kovanlarındaki balların olgunlaşmasıyla yoğun bir sağım sürecine giren Gökçe, ürettiği balları sipariş üzerine farklı şehirlere göndererek kazanç sağlıyor.

Rukiye Gökçe, eşinin yanında arıcılığı öğrenmiş, zamanla arıların tüm bakımını tek başına üstlenebilecek donanıma sahip olmuş. "Arıcılık mesleği hem zor hem de çok güzel," diyen Gökçe, 1500 çıtayı tek başına hazırladığını, bu çıtaların delme, çakma, mumlama ve telleme işlemlerini büyük bir ustalıkla yaptığını ifade ediyor.

Arıcılığın yanı sıra ev işleri, yemek, koyun sağma gibi diğer tüm işleri de aksatmadan yürüten Gökçe, arılara duyduğu sevginin kendisine güç verdiğini belirtiyor. "Bu işi yapmaya devam edeceğim. Eşim evde olmasa bile arıların tüm bakımını tek başıma yapabiliyorum," diyen Gökçe, ömrü el verdikçe bu mesleği sürdüreceğini vurguluyor.

Eşi Mehmet Gökçe ise Rukiye Gökçe'yi “kahraman” olarak nitelendiriyor ve onun arıcılıktaki başarısını hayranlıkla izlediğini dile getiriyor. "Eşim işin yüzde 90'ını yapıyor. Erkek arı kovanda çalışmaz, bedavadan yer içer. Ben de öyle olmuşum. Eşim arı gibi çalışıyor, bizim kahramanımız," diyen Mehmet Gökçe, yüksek rakımda organik şekersiz bal ürettiklerini belirtiyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kadın Hakları Savunucuları İçin Sesimizi Yükseltelim: İran’da Adalet İçin Birlik Olma Zamanı

Kadın Hakları Savunucuları İçin Sesimizi Yükseltelim: İran’da Adalet İçin Birlik Olma Zamanı