Diyarbakır'da Tarihi Dört Ayaklı Minare Turistlerin Gözdesi Haline Geldi
Ramazan YAVUZ-ÖZEL Diyarbakır’da Kurban bayramında aşırı sıcaklardan dolayı yerli ve yabancı turistler akşam saatlerinde hava biraz serinleyince kendilerini sokaklara atıyor.
Diyarbakır’da Kurban bayramı gündüz saatleri aşırı sıcak olduğu için sakin geçerken akşam saatlerinde tekrar canlanıyor.
Sur ilçesinde tarihi mekânları görmeye gelen yerli ve yabancı turistler, rehberleri eşliğinde 27 sahabe mezarının bulunduğu Hz.
Sur’da en çok rağbet gören mekânlardan biri ise tarihi Dört Ayaklı Minare oldu.
Süleyman Camisi, tarihi Ulu cami, Hasanpaşa hanı, Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Keldani Kilisesi, Lalebey mahallesindeki Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi, medreseler ve tarihi eski evleri geziyor.
Minarenin dört ayağının İslam’ın dört mezhebini simgelediği için altından geçenler her ayağın yanında farklı dileklerde bulunuyor.
Bunun nedeni ise minarenin ayakları altında 7 kez tur atıldığında dileklerin gerçekleşeceğiyle ilgili inanış. Özellikle gençler minarenin ayakları altında 7 tur attıklarında dileklerinin gerçekleşeceğine inanıyor.
Akkoyunlular döneminde 1500 yılında Sultan Kasım tarafından yaptırılan Şeyh Mutahhar camisinin yanında bulunan ve yekpare dört sütun üzerinde inşa edilmiş olan Minare’nin Anadolu’da benzeri bulunmuyor.
Kurban bayramında da kenti görmeye gelen gençler Dört Ayaklı Minarenin ayakları altında turlamak için sıraya giriyor Minarenin ayakları altında 7 kez tur atan gençler daha sonra hatıra fotoğrafları çektirmeyi de ihmal etmiyor.
Tarihi Sur ilçesini Türkiye’nin birçok yerinden görmeye gelenlerin ilk uğrak yeri olan Dört Ayaklı Minare, özellikle gençler tarafından dileklerinin yerine gelmesi için büyük ilgi görüyor.
Yerli ve yabancı turistler tarihi Sur’u akşam saatlerinde turlarken, kentin birçok noktasında oturup çoluk çocuklarıyla gezmeye gelen aileler de kaldırımlarda turlayan seyyar dolaplara çocuklarını bindirerek bayramın keyfini yaşatmaya çalışıyor.