20 Eylül 2024
Son Dakika Diyarbakır Haberleri
Diyarbakır
HAFİF YAĞMUR
30°
ANASAYFA Sağlık Kanser hastaları endişeli!

Kanser hastaları endişeli!

Diyarbakır Tabip Odası, kentteki kamu hastanelerinde kanser hastalarının yeterli hizmet alamadığını belirterek, yetkililere acil müdahale çağrısında bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kanser hastaları endişeli!

Diyarbakır Tabip Odası: Kanser Hastalarına Yönelik Hizmetler Yetersiz

Diyarbakır Tabip Odası, kentteki kamu hastanelerinde kanser hastalarına yönelik hizmetlerin yetersizliğine dikkat çekerek, yetkililere acil müdahale çağrısında bulundu.

Radyoterapi Cihazı ve Uzman Sayısındaki Eksiklik Ölüme Neden Oluyor

Diyarbakır Tabip Odası, X hesabından “Kentimizdeki Radyoterapi Cihazı ve radyasyon onkolojisi uzman sayısının azlığı, tedaviye ulaşamayan kanser hastalarının yaşamlarına mal oluyor” notuyla, bölge kentlerinde yaşanan eşitsizliğe dair açıklama ve veri paylaştı. Sağlık alanında yaşanan eşitsizlik, özelleştirme, ticarileşmenin ölüm getirdiğine vurgu yapılan açıklamada, “Bölge illerinde radyasyon onkolojisi alanında cihaz ve ilgili uzmanların eksikliği, Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerinde yaşayan kanser hastalarının yaşamına mal oluyor. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde radyoterapi (ışın tedavisi) ihale usulü ile bir firma tarafından sağlanmaktadır. Radyoterapi cihazı ve ilgili uzman eksikliği nedeniyle hastaların gece yarılarına kadar ışın tedavisine alınması ve cihazın sürekli olarak çalışır durumda kalması nedeniyle cihazın sık sık bozulduğu bilgisi mağdur olan hastalar tarafından odamıza aktarılıyor. Cihaz bozulduğunda, ilgili firma cihazı tamir etmediği/edemediği için hastaların tedavileri kesintiye uğruyor, hastalar kür sağlayacak/tedavi edecek ışın tedavisinden mahrum kalıyor. Uzun süredir cihaz tamir edilemediği için hastaların tedavileri aksıyor” denildi. “Göreve çağırıyoruz” Işın tedavisinin, özellikle kanserin tekrarlayabileceği durumlarda hayati önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Kanserin tekrarlayabileceği düşünülen hastalarda ışın tedavisi ve kemoterapi eş zamanlı yürütülmelidir. Zamanında yapılmış tedavi kanserin nüks olasılığını anlamlı olarak azaltıyor. Çevre illere de hizmet vermek zorunda olan Diyarbakır’da ışın tedavisi yapan üç cihaz bulunuyor. Türkiye'nin diğer illeri ile karşılaştırıldığında bu sayı çok yetersiz görünmektedir. Şu anda DÜTF’deki cihaz çalışmamakta, kentteki kamu hastanesinde sadece bir cihaz çalışmaktadır. Bu hastanede kanser hastaları ile dolup taşmış durumda. Kanser gibi yarı-acil bir hastalıkta her geçen gün hastalar için hayati önem taşıyor. Sağlık otoriteleri yaşanacak ölümlerin sorumlusu olmak istemiyorlarsa sorunun kaynağına yönelik olarak bir an önce çözüm üretmelidir. Yetkili mercileri hastaların daha fazla mağdur olmaması için, hastaların yaşamlarına mal olan bu sorunu gidermek üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Alacak davası kanla sonlandı!

Alacak davası kanla sonlandı!