20 Eylül 2024
Son Dakika Diyarbakır Haberleri
Diyarbakır
HAFİF YAĞMUR
30°
ANASAYFA Sağlık Diyarbakır'da Korkutucu Uyarı: Güneş Çarpması Hayatı Tehlikeye Sokabilir

Diyarbakır'da Korkutucu Uyarı: Güneş Çarpması Hayatı Tehlikeye Sokabilir

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl ve Prof. Dr. Faruk Ertaş, Diyarbakır'da artan sıcaklara dikkat çekerek vatandaşları güneş çarpmalarına karşı uyardı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Diyarbakır'da Korkutucu Uyarı: Güneş Çarpması Hayatı Tehlikeye Sokabilir

Prof. Akıl: Sıcak Havalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kardiyolog Prof. Dr. Akıl, son dönemde bölgede mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkilerinden kaçınmak için özellikle risk grubundaki hastaların, hamilelerin, yaşlıların ve çocukların 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları gerektiğini vurguladı.

Akıl, sıcak havalarda sıvı kaybının önemli olduğunu belirterek, özellikle çocuklar ve yaşlıların sıvı tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Bu yaş gruplarının uzun süre güneş altında kalmamalarını önerdi.

Uzun süre klimalı ortamlarda bulunmanın da bazı hastalıklara yol açabileceğine dikkat çeken Akıl, güneş altında fazla zaman geçirenlerin bol sıvı tüketmeleri gerektiğini, mümkünse gölgelenmelerini sağlamaları gerektiğini ifade etti.

Akıl, güneş altında uzun süre kalanların açık renkli ve hava alan kıyafetler giymeleri gerektiğini, şemsiye kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca normal günlerde olduğu gibi günde 2,5 litreye kadar sıvı tüketmeyi önerdi, yaz aylarında ise bu miktarın 3-3,5 litreye çıkması gerektiğini belirtti.

Akıl'a göre, güneş altında uzun süre kalan kişilerde genellikle baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir ve bu durumda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Ertaş ise vatandaşlara, güneşin en dik olduğu öğle saatlerinde gereksiz yere dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu.

Ertaş, özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve Mardin gibi bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkların yaşandığını ve bu durumun güneş çarpmalarına neden olabileceğini belirtti. Vücut ısısının yüksek olması durumunda savunma mekanizmalarının zayıflayabileceğini ve ciddi sıvı kayıplarına sebep olabileceğini söyledi.

Güneş çarpmasının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Ertaş, aşırı yorucu aktivitelerden kaçınılması gerektiğini, dışarıda çalışanların gölgede olmalarını, şapka ve güneş gözlüğü kullanmalarını tavsiye etti. Güneş ışınlarına maruziyeti azaltmanın önemine dikkat çekti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şırnak'ta doğa tutkunları, bayramlarını 3 bin rakımlı Çalyan Gölü'nde karşılayacak

Şırnak'ta doğa tutkunları, bayramlarını 3 bin rakımlı Çalyan Gölü'nde karşılayacak