Koronavirüs salgınıyla birlikte dünyada ve Türkiye’de artan aşı karşıtlığı, toplum sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun haline geldi. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB-AHEK), özellikle İstanbul'da aşı reddinin tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek, halk sağlığını tehdit eden bu durum karşısında yetkilileri uyardı.
Cumhuriyet'ten Merve Kılıç’a konuşan TTB-AHEK Başkanı Emrah Kırımlı, İstanbul’da aylık yaklaşık 10 bin çocuğun aşılarının yapılamadığını bildirdi. Kırımlı, bu durumun büyük bir kısmının aşı reddinden kaynaklandığını belirterek, "İstanbul’da 17 bin doza yakın aşı yapılamamış durumda ve bu aşılardan yüzde 90’ı aşı reddi nedeniyle gerçekleşmedi. Bu, yüzde 5’lik bir nüfusa denk geliyor. Aşı reddi çok artmış durumda," dedi.
Kırımlı, deprem bölgelerinde de durumun benzer olduğunu vurgulayarak, "Deprem illerinde aşı reddi oranı yüzde 10 civarında. TTB’nin 18. ay deprem raporuna göre, bu bölgelerde de aşı olmama oranı yüksek. Toplumsal bağışıklığı sağlamak için aşılamamızın yüzde 97’nin üzerinde olması lazım. Ancak bu seviyeye ulaşamadık, bu da toplumsal bağışıklığımızı kaybettiğimiz anlamına geliyor," ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Kırımlı, Bakanlığın aşı reddinin tehlikeli boyutlara ulaştığını kamuoyuyla paylaşmadığını iddia ederek, “Daha 3 ay önce Diyarbakır’da üç çocuk hayatını kaybetti. Ancak Bakanlık, bu durumu kamuoyuna açıklamıyor. Hepatit B ve tetanos aşılarını göndermiyorlar, aşı olmak istemeyenler çok fazla ama olmak isteyene de aşı yok," şeklinde konuştu.
Bu durum, toplum sağlığını tehdit eden ciddi bir risk olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, aşı reddi konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini ve gerekli önlemlerin alınmasının şart olduğunu belirtiyor.