Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü, TÜRKSAT ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi’nin ortak çalışmasıyla hayata geçirilen “Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi”nin imza törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin (AUS) ulaşımın daha güvenli, konforlu ve enerji verimliliği sağlayan, bilgi ve haberleşme teknolojilerine dayanan sistemler bütünü olduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, bu sistemlerin ulaşım altyapısının optimizasyonuna, kullanıcılar için ulaşım hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesine, seyahat güvenliğinin artmasına ve çevre dostu ulaşım seçenekleri sunulmasına katkı sağladığını vurguladı. Uraloğlu, "Tüm ulaşım modlarında olduğu gibi karayolları ağımızda da akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Karayolu altyapımızı akıllı ve otonom teknolojilerle donatarak, hızlı ve emniyetli yollar tesis etme çalışmalarımızı sürdürüyoruz," dedi.
Projenin yerli ve milli yazılımlar üzerine inşa edilmesinin önemine değinen Uraloğlu, "Yüksek teknoloji kullanan sistemlerin yazılımlarının yerli ve milli olması ülkemizin menfaati açısından çok önemlidir," ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Akıllı Ulaşım Sistemleriyle tanışmasının ilk olarak elektronik ücret ödeme sistemleriyle başladığını hatırlatan Uraloğlu, 1999 yılında OGS ile başlayan sürecin HGS ile devam ettiğini ve bu süreçte zamanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, "Otoyollardaki gişe alanlarındaki kulvarlar trafikle ilgili bir risk alanı oluşturuyor. Bu sebeple serbest geçiş sistemini geliştirdik ve ülke genelinde yaygınlaştırıyoruz," dedi. Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezlerinin kurulduğunu belirten Uraloğlu, bu merkezlerin meteorolojik algılayıcılar, değişken mesaj işaretleri ve kameralar gibi cihazlar aracılığıyla topladığı verilerle yol kullanıcılarının anlık olarak bilgilendirildiğini ifade etti.
Uraloğlu, ülke genelindeki karayolu ağlarında fiber optik kablo altyapısının yaygınlaştırılması çalışmalarının sürdüğünü ve 2026 yılına kadar 15 bin kilometre karayolu ağına fiber kablo tesis edilmesinin planlandığını açıkladı.
Projenin yazılım altyapısının ve saha kurulumunun 23 Kasım 2025 tarihinde tamamlanacağını belirten Uraloğlu, "12 aylık bakım süresinin ardından projemizi 23 Kasım 2026 tarihinde tamamlamayı hedefliyoruz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun," diyerek sözlerini tamamladı.