20 Eylül 2024
Son Dakika Diyarbakır Haberleri
ANASAYFA Genel Vekâletle kurban kesimi nasıl olur?

Vekâletle kurban kesimi nasıl olur?

İslam dünyasında büyük bir öneme sahip olan Kurban Bayramı, bu yıl 16 Haziran Pazar günü başlayacak. Müslümanlar için dini vecibelerin yerine getirildiği bu dönemde vekaletle kurban nasıl kesilir? İşte detaylar..

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Vekâletle kurban kesimi nasıl olur?

Müslümanlar Kurban Bayramı'nda İbadetlerini Yerine Getiriyor

Müslümanlar, Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla ibadet için belirli şartları taşıyan hayvanları usulüne uygun bir şekilde keserek Kurban Bayramı süresince ibadetlerini yerine getiriyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, vekaletle kurban kesimi konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Kurban Kesim Zamanı ve Süresi

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlıyor. Hanefi mezhebine göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam ederken, Şafii mezhebine göre bayramın 4. günü gün batana kadar kurban kesilebiliyor. Kurbanlar, kesim günleri içerisinde kesilmelidir.

Vekaletle Kurban Kesimi Hakkında

Vekaletle kurban kestirmek isteyen kişinin, kesene vekalet vermesi gerekiyor. Kurban ibadetinin yerine getirilmesi için bir kurum aracılığı kullanılıyorsa, kurbanın satın alınması, kesilmesi ve dağıtılması gibi işlemler için kapsamlı bir vekalet verilmelidir. Aracı kişi ve kuruluşlar, vekalet şartlarına uymalı ve sahiplerinin bilgisi ve rızası dışında işlem yapmamalıdır.

Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvanlardaki Kurban Hisseleri

Küçükbaş bir hayvana birden fazla kişinin ortak olması ya da büyükbaş bir kurbanlığa 7'den fazla kişinin hissedar olması caiz değildir. Her hisseye sadece bir kişi sahip olmalı ve hissedarlar arasında karışıklık olmamalıdır.

Hayvan kesim ücretleri veya organizasyon giderleri, kesilen kurbanlık hayvanların etleri, derileri veya sakatatından karşılanmamalı, bunlar ayrıca ödenmelidir.

Hissedarlar belirlenmeden hayvanların topluca kesilmesi caiz değildir. Her hissedarın, kurban edilecek hayvanın belirlenmiş bir hissesine kaydedilmesi ve hayvanın bu hissedarlar adına vekaleten kesilmesi gerekmektedir.

Kurban etlerinin satılması yerine ihtiyaç sahiplerine dağıtılması önemlidir ve kurban organizasyonlarının ticari amaçlarla kullanılmaması gerekmektedir.

Kurban kesimindeki etlerin hissedarlara tamamen ve adil bir şekilde dağıtılması, her hissedara kendi kurbanına ait etin verilmesi gerekmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mahsur kalan kişileri AFAD kurtardı!

Mahsur kalan kişileri AFAD kurtardı!