Bayramla birlikte milyonlarca Müslüman, ibadetini yerine getirmek için kurban kesecek
Bu yıl Kurban Bayramı'nda, ihtiyaç sahiplerine dağıtıldıktan sonra kurban eti nasıl muhafaza edilmeli merak konusu.
Kurban etinin saklanması ve tüketilmesi sürecinde gıda güvenliği ön planda tutulmalı, uzmanlar uyarıyor. Gıda Mühendisi Serkan Durmuş, kurban etinin güvenli bir şekilde tüketilmesi için izlenmesi gereken adımları anlattı.
Durmuş'a göre, Kurban Bayramı'nın yaz aylarına denk gelmesi, kesim koşullarının ve sonrasındaki işlemlerin etin kalitesini etkileyebileceği bir gerçek. "Kesimden sonra et parçalarının belirli boyutlarda olması gerekiyor" diyen Durmuş, "Kurbanlıkların kesilmesi ve etlerin saklanması hijyenik koşullarda yapılmalıdır.
Hava ile temasın kesilmesi önemlidir ve kesim aletleri uzman kişiler tarafından kullanılmalıdır." şeklinde konuştu. "Kesim sonrası parçalanan etlerin belirli boyutlarda olması önemlidir ve etlerin hemen dolaba konulmaması gerekmektedir."
Genellikle yapılan hatalardan biri olan et parçalarının hızla dolaba konulmasının, etin merkez sıcaklığının yeterince çabuk düşmemesine yol açabileceğini belirten Durmuş, "Ürünü güneş görmeyen, serin bir yerde bekletmek önemlidir.
Bir süre sonra, etleri artı dört derecelik bir ortama koymak gerekmektedir. Kıyma gibi ürünlerin ise artı dört derece koşullarında en fazla iki gün saklanması tavsiye edilir.
Parça etler için ise artı dört derecede üç ila dört gün arasında saklanma süresi uygun olabilir. Eksi on sekiz derecede dondurularak saklanmak istenirse, etleri hızla soğutup küçük bloklar halinde dondurmak önemlidir." şeklinde devam etti. "Kesilen etlerin dört ila altı ay içinde tüketilmesi gerekmektedir ve dondurma işlemi yüksek sıcaklıklarda yapılmalıdır." diyen Durmuş, "Uzun süre saklanan etler sağlık riski oluşturabilir.
Kıyma gibi ürünler ise mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Yaz aylarında sıcaklıklar yüksek olduğundan, kesim ve saklama işlemlerine dikkat etmek önemlidir." ifadelerini kullandı.(İLKHA)