23 Aralık 2024
Son Dakika Diyarbakır Haberleri
ANASAYFA Genel Türkmen Kültüründen Esinlenerek Üretilen Damal Bebekleri, Japonya'da Birinci Oldu ve Ekonomiye Can Veriyor

Türkmen Kültüründen Esinlenerek Üretilen Damal Bebekleri, Japonya'da Birinci Oldu ve Ekonomiye Can Veriyor

Ardahan'ın Damal ilçesinde 50 yıl önce Gülfidan Atmaca tarafından yapılan Damal bebek, yöre kadınları için gelir kaynağı haline geldi. Kadınlar, Halk Eğitim Merkezi'ndeki kurslarda bebeği yapmayı öğrenip satarak aile ekonomilerine katkıda bulunuyor. Damal bebekleri, 800 ile 20 bin lira arasında fiyatlarla alıcı buluyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Türkmen Kültüründen Esinlenerek Üretilen Damal Bebekleri, Japonya'da Birinci Oldu ve Ekonomiye Can Veriyor

Gülfidan Atmaca: Yöresel Giysilerden İlhamla Bebek Yapıyor

Damal ilçesi Seyitveren köyünde yaşayan Gülfidan Atmaca, annesinden öğrendiği yöresel giysileri kullanarak bebek yapımına başladı ve bu geleneği yaklaşık 50 yıl önce sürdürmeye başladı.

Damal Bebeği: Türkmen Kültürünü Japonya'ya Taşıdı

Atmaca'nın el emeğiyle hazırladığı Damal bebeği, İstanbul sergisinin ardından Japonya'da düzenlenen yarışmada 'Yöresel Folklorik Bebekler' kategorisinde birinci seçilerek Türkmen kültürünü uluslararası alanda temsil etti.

Damal Bebekleri: Ardahan'da Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Japonya'daki başarının ardından Damal bebeklerinin üretimi ekonomiye kazandırılmak adına Ardahan ve Damal ilçesinde çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi, Ardahan Valiliği tarafından 2018'de Damal Bebek Evi kuruldu ve Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen kurslarla kadınlara bebek yapımı öğretilerek aile ekonomisine destek sağlandı.

Damal ilçesi ve köylerindeki Türkmen kadınların giyim tarzını yansıtan Damal bebekleri, oldukça detaylı bir üretim sürecinden geçerek farklı ebatlarda ve fiyat aralıklarında alıcı buluyor.

Usta öğretici Melek Hocaoğlu, Damal bebeklerinin kültür hazinesi olduğunu belirterek, gelecek nesillere bu önemli mirası aktarmayı hedeflediklerini ve üretimi bilen kişi sayısının artmasıyla daha fazla bebeğin üretilebileceğini vurguladı.

Aile Sosyal Destek Projesi kapsamında açılan kurslara katılan kadınlar, bebek yapmayı öğrenerek aile ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra Türkmen kültürünün yaşatılmasına da destek oluyorlar.

Kursiyerler, ürettikleri bebekleri satarak aile ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra bu geleneği gelecek kuşaklara aktarmanın önemine vurgu yapıyorlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Akciğer rahatsızlığı bulunan Solin bebek, özel ambulans uçağıyla İstanbul'a sevk edildi

Akciğer rahatsızlığı bulunan Solin bebek, özel ambulans uçağıyla İstanbul'a sevk edildi