Genç İşsizlik Oranı Nisan Ayında Son 20 Yılın En Düşük Seviyesinde
AMED - Türkiye'de genç işsizlik oranı Nisan ayında yüzde 14,5'e gerileyerek olumlu bir gelişme gösterdi ve son 20 yılın en düşük seviyesine ulaştı.
Genç İş Gücüne Katılma Oranı Yüzde 45,7 Olarak Kaydedildi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, gençlerin iş gücüne katılma oranı yüzde 45,7 olarak belirlendi ve işsizlik oranındaki düşüş devam etti.
Genç Nüfusta İşsizlik Oranı Nisan 2023'e Göre 4,1 Puan Azalarak Yüzde 14,5'e İndi
TÜİK verilerine göre, Nisan ayında işsiz sayısı 18 bin kişi azalarak 3 milyon 42 bin kişiye gerilerken, 15-24 yaş aralığını kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı Nisan 2023'e kıyasla 4,1 puan azalarak yüzde 14,5'e geriledi.
Böylece, genç işsizlik oranı 2005 yılından bu yana açıklanan verilere göre en düşük seviyeye ulaşmış oldu.
Nisan 2024 itibarıyla bu yaş grubundaki işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12,2, kadınlarda ise yüzde 19,1 olarak tahmin edilmekte.
Gençler arasında iş gücüne katılma oranı yüzde 45,7 seviyesindeyken, istihdam edilen gençlerin sayısı 4 milyon 578 bin olarak kaydedildi. "Düşüş istikrarlı bir şekilde devam ediyor" diyen Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hidayet Gizem Ünlü Ören, "Genç nüfusta işsizlik oranlarındaki düşüşün devam etmesi önemli. Türkiye ekonomisinin gücünü artırmak için gençlerin istihdam edilmesine daha fazla önem verilmeli" ifadelerini kullandı. Ören, gayrisafi yurt içi hasıladaki büyümenin genç istihdamına olumlu yansıdığını belirtti ve şunları dile getirdi: "Türkiye uzun süredir orta gelir grubundaki ülkeler arasında yer alıyordu. Kişi başına düşen gelir 2023 yılında 11,905 dolardan 13,110 dolara yükselerek, Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler grubuna taşıdı." Son dönemde açıklanan verilerin ekonomik programla uyumlu bir şekilde seyrettiğine vurgu yapan Ören, bu durumun Orta Vadeli Program'a olan güveni artırdığını belirtti. Ören, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye'nin uyguladığı makroekonomik istikrar ve enflasyonu düşürme politikaları başarılı bir şekilde ilerliyor. Kamu tarafından açıklanan enflasyonun düşürülmesi, sürdürülebilir ve kaliteli büyümeyi destekleyerek istihdam potansiyelini artırmak için kararlı adımlar atılmasını sağlamalıdır." Eğitim sisteminin iş gücü piyasasına uygun hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Ören, mesleki eğitimin önemine de dikkat çekti.